Rodzaje whisky
Single Malt to nazwa zastrzeżona dla szkockich whisky wytwarzanych wyłącznie ze słodowanego jęczmienia w jednej destylarni.
Celem jest uzyskanie bardzo charakterystycznych smaków i niuansów, które odzwierciedlają styl poszczególnych destylarni.
Blended whisky, czyli whisky mieszana, jest najpopularniejszym na rynku rodzajem whisky. To najpopularniejszy typ sprzedawanej szkockiej whisky.
Powstaje z połączenia powstającej z jęczmienia whisky typu single malt z mieszanką whisky wytwarzanych z innych zbóż.
Whisky grain – inaczej whisky zbożowa, produkowana jest z mieszanki różnych gatunków zbóż, takich jak pszenica, żyto, a nawet kukurydza.
W Szkocji używana jest głównie do whisky blended, rzadziej rozlewana jako czysta whisky grain.
Określenie to można przetłumaczyć jako „moc beczki” i informuje o tym, że whisky została zabutelkowana z taką zawartością alkoholu, jaką osiągnęła po maturacji w beczce.
Świeży destylat trafia do beczek z mocą ok. 60%, a czasami nawet powyżej 80% (najczęściej jednak jest to 63,5%). Z czasem jednak zarówno objętość whisky, jak i jej moc spadają, co w żargonie opisywane jest jako „Angel’s share”.
Określenie „Single Cask” oznacza, że dana seria butelek pochodzi z pojedynczej beczki. Wypusty single cask najczęściej są wydawane przez niezależnych dystrybutorów lub jako limitowane serie danej destylarni.
Są to często serie numerowane, zdarza się również, że na etykietach jest umieszczony numer danej beczki.
Zgodnie z prawem karmel spożywczy jest jedynym składnikiem, który można dodać do szkockiej whisky – i dotyczy to jedynie karmelu E150a, czyli naturalnego produktu powstającego w wyniku ogrzewania cukru. Teoretycznie powinien on mieć jedynie znaczenie estetyczne i być neutralny w aromacie i smaku.
Whisky oznaczona jako „uncoloured” jest uznawana za bardziej naturalną i bliższą oryginalnej zawartości beczki, co również ma swoją wartość dla koneserów. Jako pierwsi dostrzegli to niezależni bottlerzy, ale wkrótce również duzi producenci rozpoczęli butelkowanie edycji w naturalnym kolorze.
Jeżeli whisky opisana jest jako „non-chill filtered”, oznacza to, że nie była filtrowana zimno. Filtrowanie na zimno stosuje się, aby whisky po schłodzeniu nie stawała się mętna.
Trunek „non-chill filtered” jest bliższy oryginalnej zawartości beczki, co ma duże znaczenie dla koneserów.