Rynek whisky

Historia.

Pod koniec XV wieku po raz pierwszy o whisky wspomniał zakonnik z Fife. W 1494 roku zakupił on ponad tonę słodu, z którego miał powstać złoty trunek. Jednak początki rynku whisky datuje się na rok 1831, kiedy to umożliwiono jej produkcję na skalę przemysłową. Branża szybko się rozwijała. Załamanie produkcji nastąpiło w roku 1919, kiedy w Stanach Zjednoczonych rozpoczęła się prohibicja, co wpłynęło na gwałtowny spadek sprzedaży. Po 13 latach, wraz z końcem prohibicji, whisky zaczęła swoją drugą młodość. Dziś, jak pokazują wyniki sprzedaży i eksportu, jej popularność na świecie systematycznie rośnie.

Rodzaje whisky.

Stilnovisti-Allt-á-Bhainne-23yo-portfolio
Single Malt

Single Malt to typ whisky, który jest destylowany w jednej destylarni i wytwarzany w całości z jednego rodzaju słodu jęczmiennego.

Wśród whisky single malt spotykamy jeszcze whisky typu single cask oraz cask strength. Single cask to whisky w całości pochodząca z jednej beczki. O prestiżu takiej edycji świadczy również indywidualny numer nadany każdej butelce.

Z kolei single malt typu cask strength to whisky z mocą z beczki.

Blended Malt (whisky słodowa mieszana) składa się ze słodowych whisky z różnych destylarni. W odróżnieniu jednak od najbardziej popularnej blended whisky, do jej produkcji używa się tylko jęczmienia, bez dodatku whisky zbożowych.

Stilnovisti-rodzaje-whisky-Rage-Whisky-Blended-5yo
Blended Whisky

Blended whisky czyli, whisky mieszana, jest najpopularniejszym na rynku rodzajem whisky.

To najpopularniejszy typ sprzedawanej szkockiej whisky. Powstaje z połączenia powstającej z jęczmienia whisky typu single malt (15-30%) z whisky wytwarzanych z innych zbóż (70-85%).

Stilnovisti-rodzaje-whisky-Lucullan-Carsebridge-52yo
Whisky Grain

Inaczej whisky zbożowa, produkowana z mieszanki różnych gatunków zbóż, takich jak pszenica, żyto, a nawet kukurydza.

W Szkocji używana jest głównie do whisky blended, rzadziej dystrybuowana w indywidualnych edycjach.

Okazjonalnie, długo leżakujące whisky typu grain wypuszczane są jako "single grain whisky". Najlepsze z nich są niemalże nierozróżnialne w smaku od najznamienitszych whisky single malt.

Sytuacja na rynku.

W roku 2019 eksport szkockiej whisky osiągnął rekordowy poziom, zarówno pod względem wielkości, jak i wartości. Scotch Whisky Association, powołując się na dane HM Revenue & Customs (HMRC), podało, że wartość eksportu szkockiej w minionym roku osiągnęła poziom 4,9 miliarda funtów, co stanowi wzrost o 4,4% w porównaniu z rokiem 2018.

Tymczasem ilościowo wysłano za granicę ekwiwalent 1,3 miliarda butelek whisky o pojemności 0,7cl, co oznacza wzrost o 2,4% w porównaniu z poprzednim rokiem.

Bardzo dynamicznie rośnie również wartość beczek whisky, co czyni je jedną z najbardziej opłacalnych inwestycji.

Pojedyncza beczka szkockiej whisky Macallan destylowana w 1989 r. osiągnęła w zeszłym roku na aukcji w Hong Kongu cenę 572000 USD, ustanawiając nowy światowy rekord dla beczki o tym wieku.

30-letnia whisky dojrzewa w magazynach destylarni w beczce typu Sherry Hogshead. Jej zawartość powinna wypełnić 261 butelek, jeżeli jej właściciel zdecyduje się na zabutelkowanie.

Pod koniec 2018 roku na aukcji w Hong Kongu pod młotek trafiła 22-letnia beczka Macallana z 1996 roku. Została sprzedana za ponad 342 tys. funtów brytyjskich. Cena sprzedaży na tej ostatniej aukcji przekroczyła oczekiwania. Pierwotnie szacowna cena beczki miała według domu akcyjnego osiągnąć maksymalnie 280 tys. funtów.

Jedną z głównych przyczyn tak wysokich cen na aukcjach są znaczące deficyty beczek whisky starzejących się powyżej 12 lat.

Zgodnie z zapowiedziami kluczowych destylarni, należy spodziewać się powrotu do butelkowania whisky, jako edycji 12-letnich oraz starszych, w horyzoncie najbliższych 5-8 lat, kiedy tylko zapasy whisky dojrzeją w beczkach. Rezultatem będzie bardzo znaczący wzrost cen whisky 12-letnich i starszych. Obserwujemy już poważne ruchy cenowe na przykładzie starszej whisky, gdzie limitowane edycje w ciągu ostatnich 2-3 lat zyskały na cenie w większości przypadków po minimum kilkadziesiąt procent. Trend ten przełoży się na rynek beczek z opóźnieniem 5-7 lat. Jednocześnie właściciele beczek 3-5 letnich traktujący swoje portfele, jako długofalową lokatę środków skorzystają najwięcej.

“Biorąc pod uwagę, z jednej strony obecną sytuację makroekonomiczną, a z drugiej bardzo optymistyczną perspektywę długoterminową dla rynku beczek whisky, zdecydowanie rekomendujemy inwestowanie w beczki w dłuższym horyzoncie czasowym. Niedobory na rynku starszych whisky oraz ogromny popyt ze strony rynku azjatyckiego sprawiają, że w dziś za każdą 12-letnią beczkę należy zapłacić równowartość 3 analogicznych beczek w wieku od 0 do 3 lat. Bardzo duże rozpiętości cen beczek na korzyść starszych obserwujemy szczególnie pomiędzy beczkami kilkuletnimi a kilkunastoletnimi, gotowymi do produkcji drogich alkoholi. Dlatego obecnie koncentrujemy się na zakupach beczek w wieku do 5 lat, tj. zalanych po 2015 roku i jednocześnie rekomendujemy naszym Klientom opatrzenie inwestycji w świeżo zalane beczki horyzontem czasowym rzędu 10-12 lat, co pozwoli na zwielokrotnienie zysków z portfeli. Oczywiście nie każda beczka przyniesie taką samą stopę zwrotu."

Krzysztof Maruszewski

Wybierz oddział Stilnovisti

Ul. Źródlana 4, 60-643 Poznań
4 St Jame's Place, SW1A 1NP, Londyn
92 High Street, Aberlour, Moray AB38 9QA
Calle Regina 2261, Santa Croce, Wenecja