Historia
Historia szkockiej whisky sięga 1494 r., kiedy to w ówczesnych księgach podatkowych pojawiło się pierwsza udokumentowana wzmianka o gorzelnictwie w Szkocki. Wpis wymienia „Osiem torebek słodu dla brata Johna Cora, z których można zrobić aqua vitae”.
Historia szkockiej whisky sięga 1494 r., kiedy to w ówczesnych księgach podatkowych pojawiło się pierwsza udokumentowana wzmianka o gorzelnictwie w Szkocki. Wpis wymienia „Osiem torebek słodu dla brata Johna Cora, z których można zrobić aqua vitae”.
W 1644 r. nałożone pierwsze podatki na szkocką whisky, w wyniku czego wzrosła nielegalna destylacja whisky w Szkocji. Przemyt stał się standardową praktyką na następne 150 lat, a sprytni Szkoci wymyślali kreatywne sposoby na uniknięcie poborców podatkowych. W latach dwudziestych XIX wieku ponad połowę whisky produkowano w Szkocji nielegalnie.
W 1823 r. uchwalono ustawę o akcyzie, która sankcjonowała destylację whisky w zamian za opłatę licencyjną w wysokości 10 funtów i ustaloną opłatę za galon spirytusu. Przemyt prawie całkowicie wymarł w ciągu następnej dekady, a wiele współczesnych destylarni powstało w miejscach, w których wcześniej odbywała się nielegalna produkcja whisky.
W XIX wieku rozpoczęła się globalna ekspansja narodowego trunku Szkotów. Znani do dzisiaj producenci, tacy jak Johnnie Walker czy James Chivas, zabrali whisky do wielu krajów imperium brytyjskiego i daleko poza jego granice, tworząc zaczątki globalnego rynku szkockiej whisky i budując podwaliny pod jej światowy sukces.
Branża ucierpiała w wyniku prohibicji w USA i II wojny światowej, aby przez kolejne dekady odbudować się do potęgi, którą jest teraz. Z pewnością pomogła temu solidna ochrona prawna. Pierwsza definicja szkockiej whisky w prawie Wielkiej Brytanii powstała w 1933 r., a nowe, obowiązujące do teraz przepisy dotyczące szkockiej whisky weszły w życie w 2009 r.
Dziś szkocką whisky pije się w 175 krajach na całym świecie, a w każdej sekundzie 38 butelek opuszcza Szkocję, dzięki czemu miliony fanów złotego trunku mogą cieszyć się jego wyjątkowym smakiem i dziedzictwem.