Niezależny bottler
Jesteśmy jedną z niewielu europejskich firm, która ma status niezależnego bottlera. Dzięki kilkunastoletniemu doświadczeniu i uznaniu w świecie whisky mamy dostęp do wyjątkowych i rzadkich zapasów tego trunku z różnych szkockich destylarni. Wybrane, starannie wyselekcjonowane beczki butelkujemy dla naszym klientów lub pod własnymi markami.
Niezależni bottlerzy stanowią niewielką, ale wyjątkową część rynku whisky. Ze względu na niewielką ilość kupowanego destylatu tworzymy whisky unikatowe i jedyne w swoim rodzaju. Dlatego bottlingi od niezależnych bottlerów cieszą się wielkim zainteresowaniem. Są to specjalnie wyselekcjonowane, superlimitowane edycje.
Destylarnia Carsebridge
Single Grain
Destylacja 1964
Butelkowanie 2016
27 butelek
700 ml
43,00% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Refill Sherry Hogshead
Kokos, mango, przypalany tost i lody waniliowe – oto, co szykuje dla wytrawnych łowców smaku ten destylat. Krótki, charakterystyczny na single grain finish, nie rozczarowuje po prawdziwym rollercoasterze, który zafundowały nam wcześniejsze etapy jego degustacji.
Destylarnia Bunnahabhain
Single Malt
Destylacja 1989
Butelkowanie 2017
177 butelek
700 ml
43,50% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Refill Bourbon Cask
Whisky produkowana w destylarni Bunnahbhabian jest jedną z łagodniejszych pośród wszystkich produkowanych na Islay. Charakter morskiej bryzy z nut zapachowych rozwinięty jest pięknymi owocami tropikalnymi w smaku, by uwieńczyć paletę złożonym finiszem z wyczuwalną nutką popiołu.
Destylarnia Glen Keith
Single Malt
Destylacja 1995
Butelkowanie 2017
233 butelki
700 ml
56,70% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
W zapachu wyczuwalne delikatne aromaty owocowe, wykwitające wspaniałymi nutami brzoskwini na języku. Finisz, delikatny, długi i waniliowy.
Destylarnia Allt-á-Bhainne
Single Malt
Destylacja 1995
Butelkowanie 2019
191 butelek
700 ml
41,60% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Bourbon Barrel
Produkty Allt-a-Bhainne znane są głównie z edycji niezależnych, właściciel destylarni wykorzystuje produkowany tu destylat głównie do zestawiania blendów Chivas Regal. Każda nowa edycja pochodząca od niezależnych bottlerów cieszy się dużym zainteresowaniem kolekcjonerów.
Destylarnia Glentauchers
Single Malt
Destylacja 2002
Butelkowanie 2018
209 butelek
700 ml
59,80% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Bourbon Barrel
Glentauchers to bardzo rzadko spotykany single malt, pochodzący z destylarni znajdującej się w rejonie Speyside. Jego wypusty w tej formie pochodzą głównie od niezależnych producentów.
Destylarnia Glentauchers
Single Malt
Destylacja 2002
Butelkowanie 2014
222 butelki
700 ml
61,20% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Bourbon Barrel
Szeroka gama słodkich nut zapachowych: ananas, wanilia, miód oraz marcepan. W smaku dość ostra, przechodząca od moreli i słodkiego jabłka aż do zielonego pieprzu, by w finiszu powrócić do nut rozpoczętych w zapachu, dodając odrobinę białej czekolady.
Destylarnia Mortlach
Single Malt
Destylacja 2006
Butelkowanie 2015
315 butelek
700 ml
58,00% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Sherry Hogshead
Nie dajmy się zwieść jej delikatnemu, słomkowemu kolorowi, nuty zapachowe aż kipią mandarynkami, mango oraz suchą trawą. W smaku możemy odnaleźć biały pieprz, goździki, ananas oraz gruszkę, a finisz pozostawia nas z subtelną wanilią, miodem oraz brzoskwinią.
Destylarnia Ledaig
Single Malt
Destylacja 2005
Butelkowanie 2014
280 butelek
700 ml
58,20% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Bourbon Cask
Whisky ta ma kolor ciemnego złota oraz aromaty morskiej bryzy z kwiatowo-owocowymi akcentami. Na palecie rozlewa się świeżymi aromatami ananasa, marcepanu, pieprzu i soli, by uwieńczyć doświadczenie długim waniliowo-goździkowym finiszem.
Destylarnia Aultmore
Single Malt
Destylacja 2008
Butelkowanie 2015
534 butelki
700 ml
63,60% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Sherry Butt
Whisky ta zaskakuje swoją wiśniowo-rodzynkową delikatnością, przeplataną nutami mlecznej czekolady oraz długim śliwkowo-ziołowym finiszem. Zdobyła ona główną nagrodę Najlepszego Single Malta Speyside'u od Niezależnego Producenta na Festiwalu Spirit of Speyside w 2017 roku.
Destylarnia Clynelish
Single Malt
Destylacja 1997
Butelkowana 2012
294 butelek
700 ml
59,10% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Sherry Hogshead
Aromaty malin i miodu mieszają się ze słonymi herbatnikami – oczywisty wpływ maturacji w pobliżu morza. Paleta to przede wszystkim jabłko, imbir oraz ciemna czekolada przechodzące naturalnie w finisz z zielem angielskim i marcepanem. Clynelish 1997 posiada również charakterystyczną dla wszystkich wypustów z tej destylarni nutę smakową cukinii, która podkreśla i balansuje słodycz destylatu.
Blended Malt
Destylacja 2010
Butelkowanie 2015
490 butelek
500 ml
63,20% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Madeira Finish
Waniliowe, słodkie nuty, przebijają się przez torfowy aromat. Ostatni rok maturacji, spędzony w beczce po portugalskim winie Madeira pozwolił uzyskać charakterystyczny, rubinowy kolor oraz niezrównane nuty śliwkowe i miodowe.
Blended Malt
Destylacja 2011
Butelkowanie 2016
483 butelek
500 ml
57,30% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Porto Finish
Rubinowy poblask, który podkreślony został niezwykłym bukietem zapachu: nut drzewnych, torfowych, garbowanej skóry oraz suszonej śliwki. Na palecie, wypust prezentuje aromaty migdałów oraz suszonych owoców, charakterystyczne dla beczek po porto, przeplatające się z dymem torfowym. Finisz długi i dymny powoli przechodzi w posmak czerwonej pomarańczy.
Blended Malt
Destylacja 2011
Butelkowanie 2017
186 butelek
700 ml
57,00% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Quater Cask Bourbon
Ziemiste i dymne serce przybrane odrobiną białej czekolady i egzotycznych owoców. Mniejszy rozmiar beczki przyspieszył interakcję whisky z drewnem, pozostawiając jednak tylko 186 butelek tego odważnego wypustu. ABV to 57% utrzymujące tradycję naszej minimalnej ingerencji w whisky.
Single Malt
Destylacja 2008
Butelkowanie 2016
120 butelek
500 ml
60,50% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Nos otwiera się przed nami nutami jodyny, dymu i smoły, by po chwili, odsłonić skrywane pod nimi słodkie mango i pigwę. Na języku przywodzi na myśl słodkie, dojrzałe owoce, nie tracąc przy tym swojego morskiego charakteru, wyraźnie ujętego w finiszu. Młoda i prężna whisky o bardzo dymnym aromacie.
Single Grain
Destylacja 2006
Butelkowanie 2015
258 butelek
500 ml
65,10% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Destylat spędził 9 lat w beczkach po bourbonie i, mimo wysokiej zawartości alkoholu, charakteryzuje się bardzo dużą ilością nut owocowych. Oprócz zielonego jabłka czy też cytrusów można odnaleźć w nim aromat ziaren kakaowca oraz bardzo wyraźne akcenty miodowe.
Single Malt
Destylacja 2000
Butelkowanie 2008
73 butelki
700 ml
57,70% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Wysuwające się na pierwszy plan dym drzewny i kremowe mango w nutach zapachowych, przeistaczają się w smaki kardamonu, bergamotki i suszonych owoców. Finisz satysfakcjonujący dymem i cytryną.
Single Grain
Destylacja 2007
Butelkowanie 2018
241 butelek
700 ml
57,00% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Bourbon Barrel
Przy pierwszym spotkaniu prezentuje swój waniliowy i lekki charakter. Dzięki 11 latach spędzonych w beczce po bourbonie z pierwszego zalania, whisky ta pełna jest aromatów maślanych ciasteczek oraz delikatnych kwiatowych akcentów.
Single Grain
Destylacja 2007
Butelkowanie 2017
203 butelki
500 ml
65,40% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Ta whisky typu single grain, zabutelkowana w mocy beczki (64,5%), już przy pierwszym spotkaniu prezentuje swój drapieżny pazur. Dzięki 10 latach spędzonych w beczce po bourbonie, przy dodaniu odrobiny wody ukazuje swoje słodkie, kremowo-kokosowe oblicze.
Destylarnia Glenrothes
Single Malt
Destylacja 1997
Butelkowanie 2018
515 butelek
500 ml
46,00% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Wypusty Glenrothes charakteryzują się niepowtarzalną kombinacją jasnych owoców i nut przypraw. Nasz 21-letni wypust typu single cask prezentuje powyższy charakter Glenrothes, uzupełniając go o niezwykle długotrwający finish z nutami czekolady i czerwonych jabłek.
Destylarnia Benrinnes
Single Malt
Destylacja 1997
Butelkowanie 2015
362 butelki
500 ml
46,00% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
Wyraziste cytrusowe i bananowe nuty zapachowe. Smak zdominowany przez kremowość, płatki śniadaniowe oraz pszczeli wosk przeradza się w finiszu w zostającą z nami na długo nutę słonego karmelu.
Destylarnia Macduff
Single Malt
Destylacja 2007
Butelkowanie 2018
Jedno z 240 pudełek
200 ml x 3
46,00% vol.
Niefiltrowana
Niekoloryzowana
W Puffin Whisky Box znajdziemy trzy butelki 11-letniego Macduffa (200 ml), które finishowane były w trzech różnych rodzajach beczek. Słodki i kuszący Pedro Ximenez, zrównoważony i lekko taniczny Oloroso i pełen egzotycznych owoców Bourbon daje Ci wyjątkowy punkt odniesienia, dzięki któremu odkryjesz sekret dojrzewania whisky w beczkach. Edycja obejmuje tylko 240 pudełek z 3 butelkami.