Destylarnia Mortlach
Destylarnia Mortlach leży w sercu regionu Speyside - Dufftown, które przez wielu uznawane jest za stolicę szkockiej whisky. Jednocześnie jest najstarszą destylarnią w tym mieście – została zalegalizowana w 1823 r., natomiast już wcześniej odbywała się tu nielegalna produkcja whisky.
Historia Mortlach, podobnie jak wielu innych szkockich destylarni, obfituje w zmiany właścicieli, modernizacje, rozbudowy i okresy przestoju. Ciekawostką jest fakt, że przez dwie dekady pracował tam założyciel słynnego Glenfiddicha – William Grant.
Woda używana do produkcji whisky w Mortlach pochodzi ze źródła na zboczach pobliskich wzgórz Conval Hills i ma wyjątkowy charakter – przepływa przez rozległe torfowiska, co nadaje jej silnie torfowego smaku nawet bez używania go podczas suszenia słodu.
Większość whisky produkowanej w Mortlach jest używana jako wysoce jakościowy składnik whisky blended, w tym słynnego Johnnie Walkera. Nieliczne edycje single malt, wypuszczane jako oficjalne oraz niezależne bottlingi, zdobywają ogromne uznanie koneserów. 16-letni wypust Mortlach wchodzący w skład serii Flora & Fauna jest uznawany przez wielu za whisky wręcz kultową, przywoływaną jako jeden z najlepszych przykładów whisky dojrzewającej w beczkach po sherry.