Destylarnia Linkwood

Linkwood to malownicza destylarnia mieszcząca się w okolicach Elgin, nad brzegiem rzeki Lossie, w regionie Speyside. Założona w 1821 r. przez Petera Browna, w swojej historii przeszła liczne remonty i rozbudowy, by w chwili obecnej produkować 3,5 mln litrów destylatu rocznie. Wodę do produkcji czerpie z pobliskiego źródła Milbules. Jest znana z przywiązania do tradycji, o czym świadczyć może jej architektura – nad budynkami w Linkwood zauważyć można charakterystyczną dla starych szkockich destylarni pagodę, która wieńczy stary budynek suszarni słodu o ścianach z kamienia. 

Whisky produkowana w Linkwood jest ceniona zarówno przez master blenderów, jak i przez koneserów whisky single malt. Jest łagodna w charakterze, owocowa i świeża, a przy tym bogata i harmonijna w smaku i aromacie. Na rynku whisky single malt z tej destylarni można spotkać w kilku oficjalnych edycjach, jak i w postaci butelek od niezależnych dystrybutorów.

Wybierz oddział
Stilnovisti
Londyn
Aberlour
Wenecja
Poznań
Skontaktuj się
z nami