Destylarnia Lagavulin
Destylarnia Lagavulin powstała w roku 1816, a jej załozycielem był John Johnston. Jej nazwa pochodzi od galeickiego „Lag a Mhuillin”, co oznacza „młyn w dolinie”. Znajduje się ona na wyspie Islay.
Następnym właścicielm został John Crawford w roku 1852, który już w roku 1867 sprzedał ją firmie James Logan Mackie & Co., która produkowała whisky mieszaną. W riku 1878 została zatrudniony Peter Mackie czyli bratanek Jamesa Logana Mackie. Dzięki niemu zaczęto wypuszczac nba rynek whisky mieszaną White Horse, która stała się bardzo ważną odsłoną Lagavulin.
Whisky z destylarni Lagavulin została włączona do portfolio Classic Malts w roku 1989. Na dzien dzisiejszy whisky z Lagavulin jest bardzo popularna wśród dymnych whisky, a whisky Lagavulin 16yo uważana jest za najlepszą na świecie „podstawkę”.