Destylarnia Highland Park

Highland Park jest najdalej na północ wysuniętą destylarnią w Szkocji. Mieści się w Kirkwall, głównym mieście archipelagu Orkadów. O jej wyjątkowości stanowi przede wszystkim miejscowy torf wykorzystywany do suszenia słodu. W odróżnieniu od torfu z Islay i z lądu, torf z Orkadów składa się głównie z mchu i wrzosów, dzięki czemu oddaje słodowi więcej wrzosowych aromatów. Podczas suszenia do torfu dorzuca się również leśnych paproci. Highland Park jest jedną z kilku szkockich destylarni, która nadal samodzielnie przeprowadza słodowanie jęczmienia. 

Jej historia sięga 1798 roku, co czyni ją jedną z najstarszych destylarni w Szkocji. Od wielu lat whisky Highland Park cieszy się uznaniem koneserów. Już w 1883 roku car Rosji i Król Danii zachwycali się jej wspaniałym smakiem. Ponad 100 lat później, w 1984 roku, jako jedyna whisky zdobyła 100 na 100 możliwych punktów w wielkiej degustacji organizowanej przez czasopismo „The Scotsman”. Highland Park ma rzeszę oddanych wielbicieli i obecnie jest jedną z najlepiej sprzedających się whisky na świecie. 

Whisky z tej destylarni w niepowtarzalny sposób łączy w sobie aromaty charakterystyczne dla trunków z wysp – dymny, torfowy i morski posmak – ze słodowością i słodyczą typową dla whisky ze stałego lądu. Większość produkowanej w Highland Park whisky dojrzewa w beczkach po sherry.

Wybierz oddział
Stilnovisti
Londyn
Aberlour
Wenecja
Poznań
Skontaktuj się
z nami