Destylarnia Caperdonich
Destylarnia Caperdonich przez wielu koneserów whisky uznawana jest za ukryty klejnot regionu Speyside. Zainteresowanie kolekcjonerów budzi nie tylko wysoka jakość produkowanych tam trunków, ale również jej burzliwa historia. Została otwarta w 1898 roku przez Jamesa Granta jako siostrzana destylarnia Glen Grant. Już 4 lata później destylarnie zamknięto, a produkcję whisky reaktywowano tam dopiero w 1965 roku. Ogromny sukces produkowanej w obu destylarniach whisky w latach 70. sprawił, że ówczesną destylarnie Caperdonich rozbudowano i zwiększono liczbę alembików do czterech. W 2002 roku destylarnia została przejęta przez koncern Pernod Ricard i ponownie zamknięta.
Podobnie jak w przypadku kilku innych szkockich destylarni, jak np. Brora czy Port Ellen, po zamknięciu destylarni zyskała ona wielu zwolenników wśród znawców whisky. O ile w przypadku wspomnianych gorzelni można liczyć na reaktywację produkcji, w przypadku Caperdonich już nigdy nie będzie to możliwe – została bowiem wyburzona w 2010 roku. Caperdonich została tylko raz oficjalnie butelkowana jako single malt whisky, jednak na rynku można spotkać wypusty niezależnych bottlerów, które niezmiennie cieszą się uznaniem koneserów ze względu na wysoką jakość oraz rzadkość.