Destylarnia Caol

Caol Ila to największa destylarnia na wyspie Islay. Wybudowana w 1846 r. leży nad cieśniną Sound of Islay, w pobliżu Port Askaig. Jej nazwa w języku gaelickim oznacza „cieśninę Islay”. Od początku do produkcji używa się tu nasyconej torfem wody z pobliskiego jeziora Loch Nam Ban. 

Caol Ila to whisky o typowym dla regionu charakterze, pełnym morskiego i dymnego aromatu i bogatym, kompleksowym bukiecie. Jest jednak nieco łagodniejsza niż typowe dla Islay mocno torfowe whisky. 

Chociaż większość produkcji Caol Ila przeznaczana jest do kupażu whisky blended (m.in. Johnnie Walker) to na rynku można spotkać zarówno oficjalne edycje, jak i wypusty niezależnych bottlerów. Whisky single malt z tej destylarni jest ceniona i poszukiwana przez koneserów.

Wybierz oddział
Stilnovisti
Londyn
Aberlour
Wenecja
Poznań
Skontaktuj się
z nami