Destylarnia Benromach
Destylarnia Benromach znajduje się w rejonie Speyside, w mieście Elgin w Szkocji, niedaleko Forres w hrabstwie Morayshire, a zasilana jest wodą z Chapelton Springs z Romach Hills.
Destylarnię założyli Duncan MacCallum oraz F.W. Brickmann w 1898 roku, jednakże z powodu kryzysu w przemyśle szkockiej whisky destylarnia nie rozpoczęła produkcji do roku 1900. Niestety w tym samym roku właściciele byli zmuszeni zamknąć działaność z powodu braku funduszy.
Natomiast, już w roku 1911 destylarnia Benromach została zakupiona przez londyński Harvey McNair & Co. Destylarnia fukcjonowała aż do wybuchu I Wojny Światowej,a już po zakończeniu wojny destylarnia została własnością spółki Beromach Distillery Ltd, która była właścicielem destylarni do 1925 roku. Następnie w roku 1938 destylarnia Benromach została nabyta przez Associated Scottish Distilleries Ltd, który z kolei później stał się częścią Scottish Malt Distillers Ltd. Destylarnia odbyła modernizację i działała do roku 1983, kiedy to została zamknięta.
Na szczęście już w roku 1993 Gordon and Macphail zostali właścicielami destylarni, a w 1997 roku zaczęli pracę, aby destylarnia znów mogła produkować whisky. Ostatecznie zakład został otwarty ponownie w roku 1998 przez księcia Walii Karola, butelkowanie zaś rozpoczęto w 2004.