Destylarnia Ballindalloch

W 1823 roku rodzina Macpherson-Grant postawiła destylarnię, która nazywała się Delnashaugh. Jej historia trwała tylko do 1827 roku. Potem w jej miejscu stanął hotel, który pełni swoją funkcję do dziś.

Oficjalne otwarcie destylarni Ballindalloch nastąpiło 16 kwietnia 2015 roku. W destylarni tej znajduje się mała kadź zacierna o pojemności 1 tony. Destylarnia wykorzystuje tylko jęczmień odmiany concerto, bez żadnego torfu. Dwie kadzie do szybkiej fermentacji – 92 godziny oraz dwie do długiej fermentacji – 140 godzin. Destylarnia korzysta z siedmiu źródeł wody spływającej z gór. Pracują pięć dni w tygodniu. Destylarnia jest sterowana ręcznie. Zatrudnia tylko cztery osoby.

– Nie chcemy sprzedawać pojedynczych butelek, nie chcemy też sprzedawać tanich whisky, chcemy mieć dobry, luksusowy produkt, do którego ludzie będą chcieli wracać. Wciąż się spieramy co do tego, jak ma wyglądać nasz debiut, ale bardzo prawdopodobne jest, że od razu zaprezentujemy kilka wariantów naszych whisky. – mówi Brian Robinson, menadżer destylarni. Dlatego pierwsza whisky z Ballindalloch będzie zabutelkowana najwcześniej w 2023 roku. 

Wybierz oddział
Stilnovisti
Londyn
Aberlour
Wenecja
Poznań
Skontaktuj się
z nami