Destylarnia Auchentoshan
Auchentoshan to jedna z niewielu czynnych destylarni z regionu Lowlands. Jest to również jedyna szkocka destylarnia, w której nadal stosuje się charakterystyczną niegdyś dla tego regionu potrójną destylację. Dzięki tej metodzie produkcji otrzymuje się trunek łagodny w smaku i dojrzewający znacznie szybciej niż whisky destylowana podwójnie. Auchentoshan, którego nazwa pochodzi od galickiego „Achadh an Oisen”, czyli „polny zakątek”, był pierwszym butelkowanym single maltem z regionu Lowlands.
Historia destylarni może sięgać nawet XVIII wieku, kiedy to prawdopodobnie alkohol destylowali tu mnisi z pobliskiego klasztoru. Oficjalne źródła podają jednak, że destylarnia została założona w 1817 r. Co ciekawe, Auchentoshan czerpie wodę z oddalonego o kilkadziesiąt kilometrów na północ jeziora Loch Katrine – czyli formalnie z regionu Highlands.
Whisky z Auchentoshan cechuje jednak charakterystyka typowa dla regionu Lowlands, gdzie klimat jest znacznie łagodniejszy, co wpływa na szybsze dojrzewanie destylatów w beczkach. Whisky z tej destylarni charakteryzują się łagodnym, lekkim i słodkim aromatem o owocowych, orzeźwiających akcentach. Dzięki swojemu subtelnemu i delikatnemu smakowi są idealne dla osób, które zaczynają swoją przygodę ze szkocką whisky, a jednocześnie wysoko ceniona przez wytrawnych koneserów „wody życia”.