Destylarnia Ardnahoe
Dzięki destylarni Ardnahoe obraz przemysłu gorzelniczego słynący z torfu i dymu wyspie Islay bardzo się zmienił. Przede wszystkim, znacząco zwiększyła się liczba działających destylarni whisky w tym rejonie. Na wyspie Isaly działa już teraz 9 destylarni.
Destylarnia posiada kilka klasycznych alembików Forsyths , wszystko fukcjonuje w starym stylu, a alembiki posiadają deflegmatory zewnętrzne typu worm tub, które są chłodzone wodą oraz są zanurzone w drewnianych kadziach. Destylarnia na wyposażeniu posiada również drewniane kadzie fermentacyjne z sosny oregońskiej oraz stary młyn do ziarna Vickers Boby Mill.
Woda, która wykorzystywana jest do produkcji whisky, czerpana jest z pobliskiego jeziora Ardnahoe. Do maturacji w większości wykorzystywane będą beczki po bourbonie, ok. 20% to beczki po sherry oloroso typu hogshead.
Na ten moment ogłoszono już sprzedaż pierwszych 400 beczek dla kolekcjonerów. Stewart Laing, czyli dyrektor zarządzający, który ponad 50 lat temu swoją karierę z whisky zaczynał w Bruichladdich. Master distillerem został Jim McEwan, który wcześniej był na tym samym stanowisku w Bruichladdich.