Destylarnia Aberfeldy
Aberfeldy mieści się w centralnej Szkocji, na obrzeżach miejscowości, której zawdzięcza swoją nazwę. Destylarnia słynie z przywiązania do tradycji. Do dzisiaj używa do produkcji whisky tylko szkockiego jęczmienia i drożdży, a wodę czerpie z naturalnego, krystalicznie czystego strumienia Pitilie Burn. W Aberfeldy unika nowoczesnych rozwiązań i komputeryzacji, a stawia się na umiejętności i doświadczenie pracujących tam ludzi. Wciąż używa się tu tradycyjnych, drewnianych kadzi fermentacyjnych. W destylarni używa się również charakterystycznych alembików o bardzo szerokich szyjkach. Whisky single malt z tej destylarni jest doceniane wśród koneserów i słynie ze słodkiego, łagodnego charakteru i miodowych aromatów.
Aberfeldy została założona w 1896 r. przez rodzinną spółkę John Dewar & Sons.. Produkowana przez nich whisky blended Dewars już wtedy była niezwykle popularną i cenioną marką, co zwiększało zapotrzebowanie firmy na whisky single malt do użycia w swoim flagowym produkcie. Do dziś ogromna większość produkcji przeznaczona jest do zestawiania whisky blended. Jedynie mały procent beczek butelkowany jest jako oficjalne wypusty single malt w wieku 12 i 21 lat lub trafia do niezależnych bottlerów.