Portfolio 1

Single Malt to typ whisky, który jest destylowany w jednej destylarni i wytwarzany w całości z jednego rodzaju słodu jęczmiennego.
Wśród whisky single malt spotykamy jeszcze whisky typu single cask oraz cask strength. Single cask to whisky w całości pochodząca z jednej beczki. O prestiżu takiej edycji świadczy również indywidualny numer nadany każdej butelce.
Z kolei single malt typu cask strength to whisky z mocą z beczki.
Blended Malt (whisky słodowa mieszana) składa się ze słodowych whisky z różnych destylarni. W odróżnieniu jednak od najbardziej popularnej blended whisky, do jej produkcji używa się tylko jęczmienia, bez dodatku whisky zbożowych.

Blended whisky czyli, whisky mieszana, jest najpopularniejszym na rynku rodzajem whisky.
To najpopularniejszy typ sprzedawanej szkockiej whisky. Powstaje z połączenia powstającej z jęczmienia whisky typu single malt (15-30%) z whisky wytwarzanych z innych zbóż (70-85%).

Inaczej whisky zbożowa, produkowana z mieszanki różnych gatunków zbóż, takich jak pszenica, żyto, a nawet kukurydza.
W Szkocji używana jest głównie do whisky blended, rzadziej dystrybuowana w indywidualnych edycjach.
Okazjonalnie, długo leżakujące whisky typu grain wypuszczane są jako "single grain whisky". Najlepsze z nich są niemalże nierozróżnialne w smaku od najznamienitszych whisky single malt.