Szkockie destylarnie - Abhainn Dearg
Destylarnia Abhainn Dearg, której nazwa po gaelicku oznacza Red River, to szkocka destylarnia zlokalizowana w Uig na wyspie Lewis na Hebrydach Zewnętrznych. Destylarnia szczyci się tym, że robi wszystko w staroświecki, rzemieślniczy sposób. Do produkcji alkoholu używa się tu lokalnego jęczmienia i wody, ale także proces filtracji, butelkowania, etykietowania i pakowania odbywa się ręcznie – nawet w przypadku miniaturek.
Jest to jedna z najmłodszych destylarni w Szkocji, założona w 2008 roku przez Marka Tayburna, a pierwszy destylat trafił na rynek w 2010 r., nie będąc nawet jeszcze legalnie szkocką whisky. Pierwszy single malt z destylarni Abhainn Dearg został wypuszczony w 2011 roku jako trzyletnie wydanie specjalne. W grudniu 2018 roku destylarnia wprowadziła na rynek swojego pierwszego 10-letnie single malta - najstarszą whisky kiedykolwiek wyprodukowaną przez legalną destylarnię na Hebrydach Zewnętrznych.
Alembiki w Abhainn Dearg mają niezwykle wydłużone szyjki i zostały zaprojektowane i zbudowane przez samego Tayburna, zainspirowane starym, nielegalnym alembikiem, który sam odkrył. Mieszanka nietorfowego i torfowego destylatu jest tu wytwarzana w małych kadziach zaciernych. Część produkcji trafia na rynek jako new-make bez określenia wieku.