Premiumizacja kluczowym trendem na rynku alkoholi w USA
Lawson Whiting, CEO spółki Brown-Forman, posiadającej w swoim portfolio takie marki szkockiej whisky jak GlenDronach czy BenRiach, wskazuje premiumizację jako jeden z kluczowych trendów na amerykańskim rynku alkoholowych. W rozmowie z portalem Just-drinks zwrócił uwagę na dużą odporność i tendencje wzrostowe w segmencie alkoholi premium pomimo trwającej pandemii koronawirusa.
„W ciągu ostatniej dekady premiumizacja była jednym z największych czynników makroekonomicznych w naszej branży” - powiedział Whiting w rozmowie z portalem. „Nawet patrząc na okres ostatnich kilku miesięcy, widać że ten trend się utrzymał. Nie dało się zaobserwować spadku, o który niektórzy z nas się martwili: Segment ultra-premium wciąż rośnie najszybciej” – dodał CEO Brown-Forman.
Zapytany o długoterminową strategię spółki na najbliższe lata Whiting odpowiedział: „Patrząc w przyszłość na kilka następnych lat, nie widzę innej możliwości niż strategia polegająca na skupieniu się na markach premium i powyżej.”
CFO spółki Jane Morreau odniosła się natomiast do skutków, jakie poprzednie kryzysy wywarły na trend premiumizacji w branży alkoholowej: „Wracając pamięcią do kryzysu finansowego z lat 2008-2009, mogliśmy zaobserwować pewne spowolnienie w segmencie premium, ale segment ten nadal wzrastał. W przeciągu ok. 12-18 miesięcy od rozpoczęcia kryzysu wzrost osiągnął dwucyfrową wartość”.
Z kolei portal BBC opisał na swoich łamach interesującą informację, której źródła należy szukać w najnowszych wynikach finansowych Diageo, koncernu posiadającego ok. 40-procentowy udział w branży szkockiej whisky. Podsumowanie roczne (obejmujące okres roku do 30 czerwca 2020) pokazało, że eksport szkockiej whisky single malt do USA wzrósł w raportowanym okresie o 1%. Jest to o tyle zaskakujące, że w zeszłym roku w Stanach Zjednoczonych nałożono bardzo duże, 25-procentowe cło na szkocką whisky single malt, a na początku bieżącego roku wybuchła pandemia koronawirusa. Wzrost eksportu w takich warunkach świadczy o ogromnej sile szkockiej whisky single malt na amerykańskim rynku.
Źródło: Just-drinks.com