Ponowne otwarcie destylarni Brora
19 maja 2021 napisała się historia branży szkockiej whisky. To właśnie tego dnia niewielka grupa pracowników, fanów i kolekcjonerów destylarni Brora zebrała się aby uczcić napełnienie pierwszej beczki po ponownym otwarciu tej kultowej destylarni. Zamknięta w 1983 roku destylarnia Brora została ponownie otwarta po trzyletniej renowacji, w ramach inwestycji Diageo o wartości 35 milionów funtów.
Pierwotnie znana jako Clynelish, Brora rozpoczęła swoją produkcję w 1819 r. Pod koniec lat 60. zdecydowano się rozszerzyć produkcję, budując nową destylarnię. Od czasu zamknięcia w 1983 r. Brora zyskała ogromne uznanie wśród koneserów i kolekcjonerów whisky na całym świecie.
Proces renowacji został przeprowadzony we współpracy z wieloma specjalistami i ekspertami z branży szkockiej whisky, aby zarówno budynki destylarni, jak i nowo produkowana whisky były jak najbardziej zbliżone do oryginalnej destylarni. Przedstawiciele destylarni mówią, że dołożono wszelkich starań aby odtworzyć warunki, sprzęt i procesy produkcji z okresu zamknięcia destylarni.
Używając historycznych notek degustacyjnych, materiałów archiwalnych i odnowionych alembików, starano się jak najdokładniej odtworzyć whisky z zamkniętej przez lata destylarni. Brora będzie produkować ok. 800 tys. litrów destylatu rocznie, będąc przy tym neutralna pod względem emisji dwutlenku węgla i zasilana wyłącznie energią odnawialną.
Źródło: foodanddrink.scotsman.com