John Crabbie powraca do produkcji whisky

John Crabbie znany obecnie z produkcji piwa imbirowego i wina, powraca do produkcji whisky po ponad 40-letniej przerwie.

Historyczny port Leith w Edynburgu znowu stanie w centrum świata whisky, gdy dwie destylarnie znacznie powiększą produkcję w tym regionie. Otwarcie destylarni John Crabbie przywróci jednego z najsławniejszych producentów wysokiej jakości whisky.

Niegdyś niebezpieczny port Leith, składający się z połączonych magazynów whisky i dzikich tawern, był liderem w latach boomu szkockiej whisky, eksportując blended whisky na resztę świata wraz z Glasgow na zachodnim wybrzeżu. Region był przy tym importerem szerokiej gamy produktów, w tym przypraw.

John Crabbie zasłynął z produkcji wina imbirowego i piw imbirowych, ale był także producentem whisky. W ostatnich latach firma będąca właścicielem marki, Halewood Wine and Spirits, wydała single malt whisky pod nazwą Crabbie. Teraz firma poszła o krok dalej, zakładając nową gorzelnię w Leith. Kosztowała ponad 7 milionów funtów i jest bardzo blisko oryginalnej siedziby Johna Crabbiego w Yardheads.

John Crabbie nie jest jednak jedyną nową destylarnią otwierającą się w tym regionie. Dwaj przedsiębiorcy otwierają destylarnię Port of Leith, pionową gorzelnię podobną do szwedzkiej gorzelni Mackmyra. Zespół odpowiedzialny za destylarnię stosuje także nowatorskie podejście do produkcji, sprzedając sherry z bodegi, której będzie używać do pozyskiwania beczek po sherry do produkcji whisky.

Dwie gorzelnie dołączą do słynnej siedziby Vaults Scotch Malt Whisky Society w okolicy portu, która została przekształcona w tętniące życiem i ekskluzywne miejsce turystyczne złożone ze stylowych restauracji.

Sprawdź także
Wybierz oddział
Stilnovisti
Londyn
Aberlour
Wenecja
Poznań
Skontaktuj się
z nami