Chivas Regal wypuszcza szkocką whisky w beczkach po tequili
Scotch Whisky Association ogłosiła w zeszłym roku nowe zasady, które zwiększyły możliwości maturacji szkockiej whisky w różnych rodzajach beczek. Wydaje się, że większa swoboda w eksperymentowaniu ze sposobami maturacji złotego trunku spodobała się producentom. Na początku roku Dewars wypuścił na rynek blended whisky finiszowaną w beczkach po Mezcalu, a w kwietniu dołączył do niego Chivas Regal, który wypuścił serię Chivas Extra 13 – kolekcję 13-letnich blendów starzonych w różnorodnych rodzajach beczek.
Beczki szkockiej whisky
Nowa seria składa się z wypustów, które dojrzewały w beczkach po Oloroso Sherry, Rumie, American Rye, a także Tequili. Ta ostatnia zasługuje na szczególną uwagę. Zdarzało się już bowiem, że tequilę maturowano w beczkach po szkockiej whisky, jednak według producenta Chivas Extra 13 Tequila to pierwsza ogólnodostępna szkocka whisky starzona w takich beczkach.
„Kolekcja Extra 13 reprezentuje nowe terytorium dla Chivas, ponieważ nadal otwieramy świat szkockiej whisky na nowych odbiorców i świeże doświadczenia” - powiedziała Sandy Hyslop, dyrektor ds. blendów w Chivas Brothers, należącego do koncernu Pernod Ricard. „W Chivas wierzymy, że whisky blended jest lepsza - i nigdzie nie jest to bardziej widoczne niż w naszej nowej kolekcji, która łączy wyjątkową szkocką whisky z wyjątkowo różnorodną paletą smaków.”
Na etykietach butelek z nowej serii znajdują się grafiki amerykańskiego artysty street-art’owego Grega Gossela.
Zapisz się do newslettera Stilnovisti - najważniejsze wiadomości prosto na Twoją skrzynkę.