Destylarnia Dailuaine

Destylarnia Dailuaine leży w samym sercu regionu Speyside, między górą Ben Rinnes, a rzeką Spey. Jej oznacza w języku gealickim ‘zieloną dolinę’, co doskonale opisuje jej zapierające dech w piersiach okolice. Dailuaine zasłynęła ze swojego wkładu w technologię produkcji whisky – to tutaj zbudowano pierwszą w Szkocji suszarnie słodu z pagodą, która z czasem stała się standardem i znakiem rozpoznawczym w większości szkockich destylarni. Zaprojektowana została przez wybitnego architekta Charlesa Doiga z wykorzystaniem „złotych proporcji”.

Większość produkcji Dailuaine jest używana do kupażu flagowego blendu koncernu Diageo, który jest właścicielem destylarni – znanej whisky Johhnie Walker. W 2005 roku jedynie 2% produkowanej tu whisky była butelkowana jako single malt. Nieliczne edycje single malt, wypuszczane głównie przez niezależnych bottlerów, zdobywają uznanie koneserów whisky na całym świecie, jako bardzo udane i eleganckie trunki. Wysoka jakość, a także rzadkość wypustów single malt, wpływa również na ich cenę. 

Wybierz oddział
Stilnovisti
Londyn
Aberlour
Wenecja
Poznań
Skontaktuj się
z nami