Destylarnia Clynelish
Historia destylarni Clynelish sięga ponad 200 lat wstecz – aż do 1819 roku. Była znana z tego, że wszystkie składniki wykorzystywane w produkcji pochodziły z lokalnych źródeł – węgiel do opalania torfu z miejscowej kopalni, jęczmień z żyznych pól w okolicy, a woda z urokliwego potoku Clynemilton Burn. Od samego początku whisky pochodząca z tej destylarni słynęła ze swojej wyjątkowej jakości, nawet poza granicami Zjednoczonego Królestwa, co było niespotykane w tamtych czasach Alfred Bernard nazwał ją nawet „najdroższą spośród wszystkich szkockich whisky”. Do dzisiaj Clynelish czerpiąc ze swojej ponad 200-letniej tradycji produkuje wyśmienitą, docenianą na całym świecie whisky.
Trunki z destylarni Clynelish charakteryzuje łagodny acz wytrawny smak, z delikatnymi nutami torfowymi i kwiatowymi. W smaku można również wyczuć nuty soli i jodu morskiego, które zdradzają nadmorskie pochodzenie destylarni. Mówi się, że jest to najbardziej zbliżona do stylu wyspiarskiego whisky z Highland.