Destylarnia Bunnahabhain

Staoisha to nazwa odnosząca się do jednego ze źródeł wody destylarni Bunnahabhain używanego do produkcji mocno torfowych edycji whisky, które stanowią ok. 35% całej produkcji. Nazwa „Bunnahabhain” oznacza „ujście rzeki” i pochodzi od strumyku Margadale płynącego w pobliżu tej położonej na północy wyspy Islay destylarni. Destylaty dojrzewają głównie w beczkach po bourbonie i sherry. 

Bunnahabhain została założona w 1881 i jest jedną z namłodszych destylarni na Islay. Nie wpisuje się ona jednak w charakterystyczny dla regionu nurt mocno torfowych whisky. W większości wypustów torf jest oczywiście wyraźnie wyczuwalny, jednak oleistość i delikatność whisky z tej destylarni nadaje jej łagodniejszego charakteru.   

Z jej budową wiąże się interesująca historia, powstała ona bowiem na kompletnym odludziu, w bardzo niedostępnym miejscu. Stało się tak z powodu znajdującego się tam źródła wody o niezwykłej jakości. W związku z tym konieczne było wybudowanie w tym miejscu dróg dojazdowych, przystani portowej, a z czasem – odwrotnie niż w przypadku większości szkockich destylarni – powstało miasteczko, które swoją nazwę zawdzięcza destylarni.

Wybierz oddział
Stilnovisti
Londyn
Aberlour
Wenecja
Poznań
Skontaktuj się
z nami