Destylarnia Benrinnes
Destylarnia Benrinnes leży u stóp góry, której zawdzięcza swoją nazwę – Ben Rinnes, a woda wykorzystywana w procesie produkcji whisky pochodzi ze strumieni, których źródła znajdują się na szczycie wspomnianej góry. Destylarnię przez lata charakteryzowała nietypowa metoda produkcji „wody życia”, gdyż część destylatu poddawana była potrójnej destylacji, podczas gdy zazwyczaj stosuje się podwójną destylację. W ostatnich latach proces ten uproszczono, nadal jednak stosuje się tam nietypowe dla branży rozwiązania, które mają wpływ na smak i jakość końcowego produktu, jak na przykład specjalny system chłodzący szyjki alembików.
Benrinnes wypuściło tylko jeden oficjalny bottling – 15-letnią edycję Flora i Fauna. Większość whisky trafia do produkcji blendów, m.in. Johnnie Walker oraz J&B. Niezależne wypusty whisky z tej destylarni są stosunkowo rzadkie i pożądane przez kolekcjonerów. Większość whisky pochodzących z destylarni Benrinnes charakteryzują lekkie i kwiatowe nuty, charakterystyczne dla regionu Speyside.