Zawieszenie taryf celnych na eksport szkockiej whisky do USA
Jak poinformowała na swoim Twitterze brytyjska Sekretarz Handlu Liz Truss Stany Zjednoczone i Wielka Brytania zgodziły się na zawieszenie wysokich ceł na eksport szkockiej whisky do USA. Obie strony zgodziły się na zniesienie ceł w wysokości 25% na szkocką whisky single malt, a także usunięcie taryf celnych na kaszmir, maszyny i inne produkty oraz zobowiązały się do deeskalacji sporu na linii Boeing – Airbus, który był przyczyną wojny celnej, trwającej od października 2019, która kosztowała przemysł szkockiej whisky 500 mln funtów.
Na razie zawieszenie ceł ma trwać 4 miesiące, jednak zarówno amerykańska, jak i brytyjska administracja zobowiązuje się do deeskalacji problemu i trwałego rozwiązania sporu.
Dyrektor naczelna Scotch Whisky Association, Karen Betts, skomentowała dobre informacje:
„To wspaniała wiadomość, a nasza branża jest zachwycona. Taryfa na eksport szkockiej whisky single malt do Stanów Zjednoczonych wyrządziła prawdziwą szkodę szkockiej whisky w ciągu szesnastu miesięcy jej obowiązywania, a eksport do Stanów Zjednoczonych spadł o 35%, co kosztowało firmy ponad pół miliarda funtów. Dlatego dzisiaj wszyscy w naszej branży - od małych firm po duże - odetchną z ulgą. Zawieszenie tych ceł - wynikające z transatlantyckiego sporu handlowego, który nie miał z nami nic wspólnego - i powrót do bezcłowego handlu z USA oznacza, że źródła utrzymania i społeczności w całej Szkocji będą chronione. Oznacza to, że firmy mogą teraz naprawdę skupić się na ożywieniu - na odbudowie rynku amerykańskiego, a także na odbudowie globalnego eksportu dotkniętego pandemią koronawirusa.”
Karen Betts wyraziła również specjalne uznanie dla Sekretarz Handlu Międzynarodowego Liz Truss i jej zespołu, dziękując za ich zaangażowanie w rozwiązanie problemu. Przed rządami Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych stoi teraz zadanie wynegocjowania trwałego rozwiązania.