Japoński dąb Mizunara
Japoński dąb Mizunara, głęboko zakorzeniony w historii Japonii, tradycyjnie nie był nigdy wyborem producentów whisky. W ostatnich latach stał się jednym z najbardziej prestiżowych rodzajów drewna wykorzystywanych do produkcji beczek do starzenia alkoholi, a dodanie jego nazwy do etykiety whisky potrafi sprawić, że bardzo szybko zniknie ona ze sklepowych półek. Znacznie rzadszy i droższy od dębu amerykańskiego i europejskiego, dąb Mizunara jest aktualnie obiektem zainteresowania koneserów i producentów whisky na całym świecie.
Pod koniec drugiej wojny światowej Japonia stanęła w obliczu niedoborów lekarstw, żywności i innych artykułów codziennego użytku. W takiej sytuacji brak możliwości importu beczek do starzenia whisky był jednym z najmniej istotnych problemów kraju. Jednak whisky była bardzo popularna wśród okupujących kraj żołnierzy, więc producenci whisky byli zmuszeni zacząć używać rodzimego dębu, czyli dębu Mizunara.
Charakterystyka dębu Mizunara
Japoński dąb jest wyjątkowo trudnym do wykorzystania w produkcji beczek do starzenia whisky.
Ma on znacznie wyższą wilgotność niż inne rodzaje dębu, co znajduje nawet swoje odzwierciedlenie w jego nazwie: „Mizu-nara” można przetłumaczyć jako „dąb wodny”. To znacznie wydłuża fazę suszenia drewna, aby nadawał się on do produkcji beczek. Kolejnym wyzwaniem jest to, że dąb Mizunara nie ma prostego wzrostu i zazwyczaj rośnie poskręcany, co utrudnia stworzenie beczek z jego drewna. Dąb Mizunara potrzebuje ok. 200 lat wzrostu zanim będzie można wykorzystać go do produkcji beczek. Niektóre z większych destylarni mają dostęp do lasów, ale lokalne władze często zawieszają możliwość wycinki by pomóc lasom w odbudowie. Wreszcie, drewno Mizunara jest bardziej porowate niż inne rodzaje dębu, co sprawia, że beczki są podatne na przeciekanie. Japoński dąb ma również najniższe stężenie garbników i tanin z dostępnych do produkcji beczek rodzajów dębów, co zmniejsza prawdopodobieństwo zbyt dużego wpływu drewna na smak destylatu.
Pomimo wszystkich tych wyzwań, dąb Mizunara oddaje whisky ciekawy i charakterystyczny smak, który sprawia, że beczki z niego wykonane są jednymi z najdroższych i najbardziej pożądanych na rynku.
Whisky starzone w dębie Mizunara
Beczka z japońskiego dębu nadaje whisky wyrazisty, słodki i korzenny smak, w którym wyczuwalne są nuty drzewa sandałowego, kokosa i wanilii, a także japońskiego kadzidła Kara.
Dąb Mizunara oferuje złożoną gamę aromatów o słodko-pikantnym profilu smakowym, nieporównywalną z innymi gatunkami dębu. Na wczesnych etapach dojrzewania smak dębu jest bardzo intensywny, a przy dłuższym maturowaniu otwiera zupełnie nową paletę delikatniejszych aromatów.
Dziś dąb Mizunara jest niezwykle ceniony i postrzegany jako luksusowy, jeden z najrzadszych i najdroższych gatunków dębu na świecie. Jednym z największych promotorów japońskiego dębu jest koncern Suntory, używający go do najbardziej luksusowych wydań whisky blended i single malt. Suntory produkuje jedynie ok. 150-200 beczek z dębu Mizunara rocznie, a beczki z japońskiego dębu są bardzo trudne do nabycia nawet w Japonii. Dlatego też producenci whisky zazwyczaj używają beczek Mizunara jedynie do finiszowania swoich limitowanych, ekskluzywnych butelek.